/ Прочитано:

981

МОСТ: Нерегуларности на одредени гласачки места

Недела 24 март 2013 – Граѓанската Асоцијација МОСТ забележа нерегуларности на одредени гласачки места, информираа во 13 часот на денешната прес-конференција. Групно гласање, скршен печат, згрешено ливче, гласно читање, ова е дел од нерегуларностите на избирачките места што ги забележале набљудувачите на МОСТ. 

Според потврдените информации, дојавени од набљудувачите и регионалните канцеларии на МОСТ, досега е забележани се следните неправилности на гласачките места:

 • Гласачко место 1917 село Велешта општина Струга, забележано е групно гласање, семејно гласање, присуство на неовластено лице кое им помага на гласачите позади параванот. По пристигањето на полицијата лицето си заминало.
 • Гласачко место 2158 во општина Велес гласањето било во прекин 35 минути поради забелешката на претставник на политичка партија дека недостасува гласачко ливче. ИО утврдил дека се е во ред со гласачките ливчиња по што гласањето продолжило.
 • Гласачко место 2692 општина Аеродром ИО ги чита на глас имињата на гласачите. По реакцијата на набљудувачите на подносителите на листи имињата се читаат само потивко. На набљудувачот на еден од подносителите на листи од страна на ИО му е одземен списокот на кој ги евидентирал имињата на лицата кои го оствариле своето право на глас.
 • Гласачко место 0931 општина Кратово имало прекин на гласањето од 10 минути поради скршен печат. Печатот е поправен и е продолжено со гласање. ИО на ова гласачко место ги чита на глас имињата на гласачите.
 • Читање на глас на гласачите е забележано и на следните гласачки места:
  • Гласачко место 2809 општина Центар, ИО ги чита на глас имињата на гласачите. Образложението било дека се договориле така со набљудувачите на подносителите на листи.
  • Гласачко место 2638 општина Карпош,
  • Гласачко место 2816 општина Центар
  • Гласачко место 2642 општина Карпош
  • Гласачко место 2650 општина Карпош
 • Гласачко место 2860 Општина Центар ИО по грешка му дал на гласачот 2 ливчиња за Совет на Град Скопје. По увидената грешка на гласачот му е наложено едното ливче да го направи неважечко и да го покаже пред ИО. Гласачот одбил да го стори тоа и ги пуштил двете ливчиња во кутијата.
 • Гласачко место 0674 општина Кавадарци, гласач е фатен како го слика гласачкото ливче, при што и двете ливчиња му се одземени од страна на ИО, исто така одземена му е и личната карта и повикана е полиција. Гласањето продолжило.
 • Гласачко место 0648 општина Демир Хисар, дошло до прекин на гласањето бидејќи еден гласач откако го земал материјалот за гласање отишол позади параванот, по што во афект ливчињата ги оштетил и со нив го напуштил гласачкото место. Полицијата го нашла, му ги одземала ливчињата и истите се вратени во кутијата. Гласањето било во прекин 30 минути по што продолжило.
 • Гласачко место 1584, општина Радовиш во гласачкото место имало неовластени лица кои сугерирале на гласачите како да гласаат, истите по реакција на претставник на политичка партија биле отстранети од страна на полицијата.
 • Гласачко место 0845 општина Кочани, прекин на гласањето поради гужва на гласачкото место и поради тоа што претседателот на ИО на некој од гласачите на глас ги читал имињата на кандидатите, по реакција на ОИК, изречено е предупредување до претседателот на ИО и гласањето продолжило.
 • Гласачко место 1966 општина Тетово, злоупотреба односно некористење на УВ ламбата во повеќе од 20 случаи.
 • Гласачко место 2731 општина Аеродром, член на ИО ставил 4 гласачки ливчиња во ташна, на што реагирал претседателот на ИО, при претресот на ташната најдени се само 3 ливчиња, повикана е полиција, гласањето е било кусо во прекин, по што продолжило, сеуште се чека полицијата.