/ Прочитано:

1.262

СУДЕЊЕ „Ровер“: Рочиштето се одложи, за ЦД-то кое според обвинителството ги открива мотивите за двојното убиство ќе се зборува следниот пат

Четврток, 9 мај 2013 – Рочиштето се одложи за 20 мај во 10.20 часот поради болест на еден од обвинетите. Инаку денеска се очекуваше сведок на одбраната денеска да проговори за ЦД-то на кое според обвинителството стојат мотивите за двојното убиство што се случи во 2001 година. 

>> Обвинителката во „Ровер“ Раичевиќ-Вучкова: Тешко е да се одговори што е вистина, но мораме да се доближиме до неа!

Со обвинението за случајот „Ровер“, 15 лица се товарат за убиство и помагање убиство извршено врз Марјан Тушевски и Kире Јанев во јули 2001 година. Првите четворица обвинети, Предраг Чубрило, Милан Илиќ, Милорад Ковачевиќ и Вук Вукичевиќ, кои се товарат дека се директни извршители на убиството, се во бегство. Според обвинението, Чубрило, Илиќ, Ковачевиќ и Вукичевиќ влегле во Република Македонија со помош на шестообвинетиот Ивица Ристиќ. Пред убиството, тие претстојувале отприлика еден месец во изнајмен стан. Најгoлемиот дел од останатите обвинети, во тоа време инспектори во Одделот за набљудување и документирање при МВР, се товарат дека имале информации за убиството, но не презеле ништо. Според обвинителството, главна мета бил Маријан Тушевски, а Киро Јанев бил само колатерална штета, кој случајно се нашол на местото на убиството. Поранешниот министер за внатрешни работи, Љубе Бошковски е седмообвинет, и се товари за помагање убиство, односно дека му одобрил на сега починатиот Орце Коруновски да го лиши од живот Маријан Тушевски, притоа давајќи му ветување дека никогаш нема да поведе истрага против него.

>> Предметот за случајот „Ровер“ можете да го проследите тука .