/ Прочитано:

1.451

Британската полиција го уапси Џулијан Асанж

Британската полиција соопшти дека денеска во Лондон е уапсен основачот на „Викиликс“, Џулијан Асанж. Светските медиуми пренесуваат дека Асанж бил уапсен откако му бил укинат азилот.

Претседателот на Еквадор, Ленин Морено, претходно соопшти дека ќе го повлече азилот, посочувајќи дека Асанж ги прекршил меѓународните конвенции.

Асанж во Амбасадата на Еквадор во Лондон живееше цели 7 години. Во врска со доделувањето азил на Асанж, еквадорското Министерство за надворешни работи во 2012 година истакна дека тој е политички прогонуван и дека нема да добие фер судење пред американското судство.

„Викиликс“ во 2010 година на интернет објави лавина од дипломатски и воени тајни, претежно американски доверливи податоци, што се смета за едно од најголемите протекувања на информации во американската историја.

М.В