/Прочитано:

199

Законот за спречување и заштита од дискриминација ќе се носи со европско знаменце

На предлог на Министерство за труд и социјална политика Владата донесе одлука од Собранието на РСМ да се повлече доставениот Предлог-закон за спречување и заштита од дискриминација и да биде поднесен до Собранието  со европско знаме по скратена постапка.

Од МТСП велат дека со новиот текст на Законот се очекува да се обезбеди поефикасна заштита од дискриминација при имплементацијата на Законот. Во новиот текст на Законот се прошируваат основите за дискриминација, се менува и подобро се дефинира поимникот и дефиницијата за дискриминација, се професионализира Комисијата за заштита од дискриминација, се менуваат називот и надлежноста на комисијата која ќе треба да работи и на превенцијата освен на заштита, и се доуредува начинот на избор и условите за избор на членови.

Минатата недела граѓанските организации побараа итно донесување на предложеното законско решение.

Граѓанските организации бараат итно донесување на Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација

Граѓански организации бараат итно усвојување на Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација

Законот за антидискриминација се соочува со опструкции во Собранието, реагираат од Мрежата за заштита од дискриминација

Новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација во собраниска процедура

Новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација презентиран во МТСП

Новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација прифатен во владина процедура

Објавен текстот на Предлог-законот за спречување и заштита од дискриминација

Во подготовка Законот за спречување и заштита од дискриминација чиј текст ќе биде усогласен со меѓународните стандарди

Јавна дебата за новиот Закон за спречување и заштита од дискриминација

М.В