/ Прочитано:

1.059

Годишник за криминалот од омраза: Регистрирани 70 инциденти во текот на 2017 година

Кривичните дела мотивирани од нетолеранција, односно предрасуди кон одредена група во општеството се опишуваат како криминал од омраза. За неговото постоење мора да бидат исполнети два услова: делото мора да е предвидено во кривичното право и сторувањето мора да е мотивирано од некоја предрасуда. Мисијата на ОБСЕ во Скопје го поддржува Хелсиншкиот комитет при регистрацијата и мапирањето на делата од омраза. Годишникот за криминалот од омраза за 2017 година можете да го преземете на следниот линк.

М.В