/ Прочитано:

1.324

КАМПАЊА ЗА СОВЕСНО ПАРКИРАЊЕ: Граѓаните да пријавуваат автомобили паркирани на места означени за лица со посебни потреби

Јавното претпријатие за јавни паркиралишта „Паркинзи на Општина Центар“ отвори посебна телефонска линија за пријавување на несовесно паркирани автомобили, односно автомобили паркирани на места означени за лица со посебни потреби.

Од денеска граѓаните ќе можат да ги пријават автомобилите непрописно паркирани на места означени за лица со попреченост на директниот телефонски број: 077 410 002. По добивање на повикот, пајак-службата на ЈП „ПОЦ“ ќе интервенира веднаш, а на местата каде што нема пристапност ќе се поставуваат блокатори.

„Ги повикуваме сите граѓани доколку забележат автомобил паркиран на место означено за лица со посебни потреби, да алармираат на 077 410 002 кај нашите служби. Само со еден телефонски повик ќе им помогнеме на лицата со инвалидитет непречено и нормално функционирање во градот и ќе влијаеме на свеста на возачите да паркираат совесно“ – изјави в. д. директорот на ЈП „Паркинзи на Општина Центар“, Вангел Андрески.

Оваа активност е дел од кампањата „Паркирај совесно! Не им го одземај паркинг местото на оние на кои им е најпотребно“, која има за цел да се подигне свеста на возачите да не се паркираат на места наменети за лица со посебни потреби и да се посочи проблемот со непрописното паркирање низ градот.

М.В