/ Прочитано:

1.326

ЈО за снимките за „Рекет“: Станува збор за материјали кои се дел од доказната постапка

Јавното обвинителство ја известува јавноста дека снимките објавени во еден италијански медиум поврзани со предметот „Рекет“ не се добиени од Oбвинителството.

„Станува збор за аудио и видео материјали кои се дел од доказната постапка во предметот и кои до Јавното обвинителство беа доставени од сведок во предметот.

Јавното обвинителство во предметот постапува професионално и неселективно. Притоа се проверуваат сите индиции и сите аспекти. Истражната постапка е во тек и јавниот обвинител презема истражни дејствија за да се обезбедат доказите и да се утврди фактичката состојба според подготвен план кој обезбедува целосно истражување на случајот. Доколку во текот на истрагата бидат утврдени елементи на други кривични дела или други сторители, постапката ќе биде проширена, а јавноста за тоа веднаш ќе биде известена. По целосно завршување на истрагата ќе биде донесена јавнообвинителска одлука.

Притоа, нагласуваме дека годишните одмори не се одразуваат на водењето на истрагата. Во периодот кога дел од јавните обвинители користат годишен одмор назначени се обвинители кои ги заменуваат, како и истражители кои секојдневно активно работат на предметот. Функцијата на Јавното обвинителство се извршува непречено“, велат од Обвинителството.

Објавени нови снимки за случајот „Рекет“

Објавена видеоснимка за случајот „Рекет“

М.В