/ Прочитано:

525

Плаќањето на ПЦР тестот да биде на товар на работодавачите

Препораката за вакцинирање на работното место важи и за јавните и за приватните институции, изјави денеска министерот за здравство, Венко Филипче, по средбата со синдикатите. Една од иницијативите за ваквата мерка, додаде Филипче, дојде од стопанските комори.

Министерот за здравство рече дека синдикалните претставници побарале мерката од моментот на донесување да важи не по истекот 10 туку по истекот 15 денови, со цел да се остават уште неколку денови за едукација на членството во синдикатите. Имало и барање да бидат дадени 2 слободни платени денови на денот на вакцинација и следниот ден.

„Последното барање е оние кои што не сакаат да се вакцинираат и ПЦР тестот како алтернатива што треба да се прави секоја недела, наместо на сопствен трошок да биде на товар на работодавачите. Сите овие нивни предлози ќе ги дискутираме на утрешната седница на Владата, изјави Филипче.

УПОЗ: Противуставни се мерките во врска со вакцинацијата на вработените во јавниот сектор

Вакцинацијата мора да биде лична определба на работниците, реагираат синдикатите

Потврда за примена вакцина, потврда за прележан ковид или ПЦР негативен тест за вработените во јавниот сектор

Потврда за примена вакцина, потврда за прележан ковид или ПЦР негативен тест за вработените во јавниот сектор

За влез во објекти потребен е сертификат за примени две дози вакцина или потврда за прележан ковид

Соопштение за рестриктивните мерки

Измени на ковид протоколите за работата на угостителските објекти

Соопштение за дополнувањето на рестриктивните мерки

Измените и дополнувањата на новите рестриктивни мерки

За влез во трговски центри кои се затворени задолжително треба да се покаже сертификат за вакцинација или потврда за прележан ковид-19

Најновите рестриктивни мерки, протоколи и препораки

Новите заклучоци на Главниот кризен штаб во врска со рестриктивните мерки

Новите мерки на Владата за превенција и заштита од коронавирусот основа за дискриминација во остварување на човековите права и слободи

Соопштение на Владата во врска со новите рестриктивни мерки

М.В