/ Прочитано:

1.086

Став и анализа на Блупринт за укинувањето на Законот за спречување и заштита од дискриминација

По повод одлуката на Уставниот суд на Република Северна Македонија за укинување на Законот за спречување и заштита од дискриминација,  Блупринт групата за реформи во правосудството подготви Став за укинувањето на Законот проследено со правна анализа на елементите и последиците од одлуката.

Кога чуварите на правото ќе потфрлат, граѓаните го носат товарот, се нагласува во ставот на Блупринт групата на граѓански организации за реформи во правосудството во врска со укинувањето на Законот за спречување и заштита од дискриминација.

Ставот на Блупринт групата и Праваната анализа може да се преземе на следниот линк: https://all4fairtrials.org.mk/?p=3294&lang=mk  .

Центар за правни истражувања и анализи, Коалиција сите за правично судење, Македонско здружение на млади правници, Хелсиншки комитет за човекови права, Институт за европска политика, Институт за човекови права и Фондација Отворено општество Македонија.

За укинувањето на Законот за спречување и заштита од дискриминација

Уставниот суд го укина Законот за спречување и заштита од дискриминација

*Ставовите изразени во рубриката „Стручни мислења и коментари“ се ставови на авторите и не ги изразуваат ставовите на Академик.мк