/Прочитано:

1.353

Левица поднесе 101 тужба до Управниот суд

Партијата Левица поднесе 101 тужба до Управниот суд во врска со изборите. Тужбите за поведување управен спор, известија од Левица, се поднесени врз основа на погрешно утврдена фактичка состојба и погрешна примена на материјалното право.

Претходно, Државната изборна комисија ги отфрли сите приговори за изборите поднесени од политичките партии. До ДИК беа поднесени 2.142 приговори, а најмногу приговори поднесе партијата Левица, односно 1.982 приговори. Според ДИК, приговорите биле невалидни.

Денеска Управниот суд решава за 75-те тужби од Алијанса за Албанците и Алтернатива и за тужбата поднесена од Интегра.

Соопштенија на Управниот суд за јавните расправи во врска со тужбите за изборите

ДИК ги одби приговорите за изборите, Левица најави тужби до Управниот суд

Управниот суд ги формираше советите за одлучување по тужби во врска со изборите

Доколку на гласачкото ливче биде пречкртан зборот „Северна“, гласачкото ливче се смета за неважечко

ДИК: Гласачките ливчиња се пребројуваат по завршувањето на гласањето на 15 јули

Обвинителството во континуитет ги следи случувањата поврзани со изборниот процес

Управните судови да ги вратат во редовен работен процес вработените ослободени од работни активности

Потпишан Кодексот за фер и демократски избори

Донесена е Уредбата со законска сила за прашања поврзани со изборите за пратеници

М.В