/ Прочитано:

503

Најавени референдум и протести против новиот Закон за учебници

Родителите од иницијативата „Учебници и настава мора да има“ на денешната прес-конференција пред МОН истакнаа дека ќе организираат протести и ќе иницираат референдум во врска со новиот Закон за учебници.

Родителите најавија дека од сабота започнуваат протести во Скопје, како и во останатите градови низ земјава. Најавата за протести и референдум, истакнаа родителите,  следува откако МОН одговори негативно на нашите барања за дигиталните учебници и за исклучување на одредени теми од новата концепција, нешто што родителите го побараа претходно, на првата средба со МОН.

Дигитализацијата на образованието да се реализира во инклузивен процес

Портал за учење од далечина – измените на Законот за Бирото за развој на образованието во собраниска процедура

Измени на Законот за Бирото за развој на образованието – ќе се воспостави портал за учење од далечина

Прашања и одговори од МОН: Децата не треба да носат компјутери и таблети на училиште, само учебниците се дигитализираат

МОН со ново соопштение за Законот за учебници

Утврден текстот на Законот за учебници и други наставни и дидактички материјали

Законот за учебници вратен на дополнување

Што се предвидува во новиот Закон за учебници, кој е во собраниска процедура

МОН во врска со новиот Закон за учебници чија цел е дигитализација на учебниците

МОН подготвува нов Закон за учебници

МОН: Во тек е подготовка на целосно нов Закон за учебници

М.В