/ Прочитано:

541

Иницијативата за референдум во врска со дигитализацијата на учебниците пред собраниските комисии

 

Граѓанската иницијатива за распишување на референдум за одлучување на државно ниво доставена преку Граѓанската иницијатива „Учебници и настава мора да има“, преку овластениот предлагач Драгана Спасевска, е на дневен ред на Законодавно-правната комисија и на дневен ред на Комисијата за политички систем.

Во согласност со Уставот и законите, изјавија родителите при поднесувањето на Иницијативата, ќе пристапиме кон собирање на 10.000 потписи за поддршка на иницијативата за распишување на референдумот. Родителите бараат можност за референдумско изјаснување во врска со најавениот процес на дигитализација во образованието, односно  изјаснување на граѓаните околу Предлог-законот за дигитализирање на учебниците во основните и средните училиштата.

Доставена иницијатива за референдум во врска со дигитализацијата на учебниците

Граѓански организации поддржуваат учебници без дискриминација

Најавени референдум и протести против новиот Закон за учебници

Дигитализацијата на образованието да се реализира во инклузивен процес

Портал за учење од далечина – измените на Законот за Бирото за развој на образованието во собраниска процедура

Измени на Законот за Бирото за развој на образованието – ќе се воспостави портал за учење од далечина

Прашања и одговори од МОН: Децата не треба да носат компјутери и таблети на училиште, само учебниците се дигитализираат

МОН со ново соопштение за Законот за учебници

Утврден текстот на Законот за учебници и други наставни и дидактички материјали

Законот за учебници вратен на дополнување

Што се предвидува во новиот Закон за учебници, кој е во собраниска процедура

МОН во врска со новиот Закон за учебници чија цел е дигитализација на учебниците

МОН подготвува нов Закон за учебници

МОН: Во тек е подготовка на целосно нов Закон за учебници

М.В