/ Прочитано:

644

Одложувањето на пописот пред Законодавно-правната комисија со европско знаменце

Измените на Законот за попис со кои се предвидува одложување на пописот се на дневен ред на Законодавно-правната комисија. Законот е предложен по скратена постапка и со европско знаменце.

„Решенијата кои се предлагаат произлегуваат од меѓународно прифатени стандарди кои  секоја држава треба да ги исполни заради единствена обработка на статистичките податоци.

Поради потребата од имунизација на населението во Република Северна Македонија и поради тековната состојба предизвикана од вирусот ковид-19, се предлага Пописот што требаше да се спроведе од 1 до 21 април 2021 година да се одложи, односно истиот да се спроведе во периодот од 5 до 30 септември, оваа година“, се наведува во законското образложение.

Измените на Законот за попис доставени во Собранието

Пописот одложен за септември

ДЗС: Не постои можност да се самопопишат и лица кои се откажале од македонското државјанство

Пописот и заштитата на личните податоци

Ковид-протокол за превентивни мерки при спроведување на пописот

Апасиев најави организирање на адвокати за бесплатна правна помош и битка во Стразбур во врска со пописот

Владата: Бојкотот на пописот е кривично дело „Организирање отпор“

Прекршочна постапка и казни до 300 евра за оние што ќе одбијат да се попишат, најавуваат од Владата

„Се забранува пиење и јадење за цело времетраење на попишувањето во домот“

Соопштение од Владата за пописот на дијаспората

Левица го оспори Законот за попис пред Уставниот суд

Пендаровски го потпиша Указот за прогласување на Законот за попис

Одредбите од Законот за попис за тоа кои лица ќе се опфатат со пописот

Законот за попис на собраниска седница

Предлог-законот за попис пред Законодавно-правната комисија

Глобите и кривичното дело во Предлог-законот за попис

Предлог-законот за попис со европско знаменце на собраниска седница

И Предлог-законот за попис на дневен ред на Комисијата за европски прашања

Откажана расправата за Предлог-законот за попис пред Комисијата за европски прашања

Презентирани новините во Законот за попис на населението

Утврден текстот на Предлог-законот за попис на населението, домаќинствата и становите

Објавен текстот на Предлог-законот за попис

Новиот Закон за попис се подготвува во Министерството за правда

М.В