/ Прочитано:

1.001

ДЗС: Попишани вкупно 1.037.309 лица, 323.286 домаќинства и 438.705 станови

Државниот завод за статистика информира дека вкупно 1.037.309 лица, 323.286 домаќинства и 438.705 станови се попишани заклучно со 20:00 часот вчера.

Според податоците, можноста за самопопишување на лица во странство досега ја искористиле 193.370 лица.

Државниот завод за статистика ја информира јавноста дека попишувањето оди во најдобар ред и во согласност со планираниот интензитет. Граѓаните кои имаат дилеми и нејаснотии во врска со процесот на попишување можат да се обратат во Бирото за Попис и на телефонските броеви кои се објавени на веб-страницата popis2021.stat.gov.mk. Успешноста на оваа статистичка операција зависи од сите нас и е за сите нас!

Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија, кој официјално започна на 5 септември, ќе трае до 30 септември.

Разгледани забелешките на организациите на лица со попреченост во врска со пописот

Народниот правобранител до ДЗС достави препорака за пописните листи за лицата со попреченост

Ќе се менува Законот за државјанството во врска со претстојниот попис

Одложувањето на пописот пред Законодавно-правната комисија со европско знаменце

Измените на Законот за попис доставени во Собранието

Пописот одложен за септември

ДЗС: Не постои можност да се самопопишат и лица кои се откажале од македонското државјанство

Пописот и заштитата на личните податоци

Ковид-протокол за превентивни мерки при спроведување на пописот

Апасиев најави организирање на адвокати за бесплатна правна помош и битка во Стразбур во врска со пописот

Владата: Бојкотот на пописот е кривично дело „Организирање отпор“

Прекршочна постапка и казни до 300 евра за оние што ќе одбијат да се попишат, најавуваат од Владата

„Се забранува пиење и јадење за цело времетраење на попишувањето во домот“

Соопштение од Владата за пописот на дијаспората

Левица го оспори Законот за попис пред Уставниот суд

Пендаровски го потпиша Указот за прогласување на Законот за попис

Одредбите од Законот за попис за тоа кои лица ќе се опфатат со пописот

Законот за попис на собраниска седница

Предлог-законот за попис пред Законодавно-правната комисија

Глобите и кривичното дело во Предлог-законот за попис

Предлог-законот за попис со европско знаменце на собраниска седница

И Предлог-законот за попис на дневен ред на Комисијата за европски прашања

Откажана расправата за Предлог-законот за попис пред Комисијата за европски прашања

Презентирани новините во Законот за попис на населението

Утврден текстот на Предлог-законот за попис на населението, домаќинствата и становите

Објавен текстот на Предлог-законот за попис

Новиот Закон за попис се подготвува во Министерството за правда

М.В